Behandelingen

Puppy behandeling             


Eindelijk is de pup er en met nog vrij kort haar denkt u misschien niet aan borstelen of kammen.

Maar vanaf dag 1  dat de pup bij u is, is het o zo belangrijk dat u begint met het borstelen. Probeer de pup ook op alle plekken aan te raken zodat hij alles toe laat en dus gewend is voordat de pup in de trimsalon komt.

Veel mensen gaan pas beginnen met kammen als het haar al langer is of begint te klitten. Door elke dag even de voetjes aan te raken, tandjes na te kijken en in de oortjes te kijken gaat de pup wennen aan de handelingen die u doet en bouwt u ook een band op met uw pup.

Ook al is het haar nog kort en nog totaal geen klit, oefen dan wel regelmatig met borstel of kam zodat het een gewoonte wordt en de pup er aan gewent raakt.


Bij Trimsalon Ghies Elburg kunt u vrijblijvend een afspraak maken om u pup eens te laten wennen aan de trimsalon. Dit is tot de leeftijd van 12 weken gratis.

Uw pup wordt op tafel gezet, voetjes worden aangeraakt en komt in contact met de geluiden die in de trimsalon aan de orde zijn.

Uiteraard gaat dit gepaard met lekkere koekjes en complimentjes voor de pup!


Tot de leeftijd van 16 weken kunt u ook een puppybehandeling afspreken.

Dit houdt in dat de hond gewassen wordt, nagels geknipt, oortjes nagekeken en hoofdje, voetjes en achterste worden netjes bijgewerkt.






Klitten


In de vacht van uw huisdier zijn klitten ontstaan, die verwijderd moeten worden. Klitten zijn in elkaar gedraaide haren met talg en vuil. Zodra klitten ontstaan, ontstaat er een sneeuwbaleffect. Ze gaan steeds vaster en strakker zitten en zullen verwijderd moeten worden door borstelen of scheren. Water (regen, zwemmen of wassen zonder uitborstelen)zorgt ervoor dat de klitten krimpen, waardoor er vilt ontstaat. Wanneer de klitten strakker gaan zitten, kan de huid onder de klitten geïrriteerd en pijnlijk worden. Onder zware klitten of vervilting komen vaak reeds bestaande zweren of hot spots (ontstaan door de klitten) vandaan.



Verwijderen van klitten


De mate van de klitten (hoeveel, hoe strak) zal ons er toe besluiten of het haalbaar is om uw huisdier te ontklitten of we u adviseren om hem te laten scheren. Als de klitten los zitten, is het waarschijnlijk nog mogelijk deze uit te borstelen. Het uitborstelen van klitten kan een pijnlijk proces zijn. Als uw dier gevoelig, oud of gezondheidsproblemen die beïnvloed worden door stress heeft, vermijden we het ontklitproces en kiezen we voor scheren. Het haar zal terug groeien en door middel van regelmatig borstelen en trimmen kunnen toekomstige klitten worden vermeden.


Klitten wegen zwaar. Wanneer het gewicht wegvalt na ontklitten of scheren, reageert de hond door vaak te krabben, schuren of bijten. Als de lucht de huid weer bereikt, zal de huid ademen en gaan genezen. Dit kan jeuk veroorzaken. Het krabben, schuren of bijten kan echter op zijn beurt weer voor huidbeschadigingen zorgen .



Verzorgingstips na het verwijderen van klitten


o Tijdens deze trimbehandeling maken wij gebruik van een milde shampoo en verzorgende conditioner. Dit kalmeert de huid enigszins door de huid te hydrateren.

o Gebruik tijdens een antiklit of leave-in conditioner om de jeuk te verlichten en het genezen van de huid te bevorderen.

o Neem contact op met uw dierenarts als de jeuk aanhoudt of als er huidbeschadiging ten gevolge van de jeuk ontstaat.

o Meet u zelf een borstelroutine aan en begin direct, ook als het haar kort is.


De trimbehandeling


Alle hondenrassen, groot en klein, kort- of langharig, zijn welkom Trimsalon Ghies.

Uw hond wordt getrimd volgens de rasstandaard of naar uw eigen wensen.

Het welzijn van uw huisdier staat altijd voorop.

Mocht tijdens de behandeling blijken dat er iets anders moet gebeuren dan met u is

besproken dan neem ik eerst contact met u op.


Een trimbehandeling bestaat, afhankelijk van het type vacht, uit borstelen, ontwollen, scheren, effileren, knippen, plukken, nagels knippen en oren nakijken zonodig reinigen.

 


Wanneer u de hond komt brengen:


– Zorg ervoor dat de hond zo min mogelijk klitten heeft. Een hond met klitten kost veel meer tijd en voor de     hond is het niet prettig.


-Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige tijd in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.


– Houdt uw hond aangelijnd.


– Breng uw hond nooit met een volle maag.


– Indien uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke

aandoening (kennelhoest), ringworm e.d en/of loops is, zou ik dat graag van

tevoren willen weten.



Mijn hond verhaart zo erg


Tijdens de verhaarperiodes, doorgaans in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes gek van de loslatende haren in huis, op de bank en kleding. Massaal wordt er naar de borstel en allerlei andere materialen gegrepen om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want in de praktijk gebeurt er iets heel anders; door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijderd, maar ook haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet hun uiteindelijke levensduur hebben bereikt. Deze haren zitten dus nog niet los. De traditionele ontwoltechnieken met fijne kam, hark, of Coat King sorteren de ruiende wolharen niet, maar trekken onrijp, rijp en rot zonder onderscheid in één haal uit. Omdat de haarzakjes onmiddellijk de schade willen herstellen, vormen de haarknopjes met spoed nieuwe, tijdelijke wolharen. Die zijn van matige kwaliteit, waardoor hun levensduur beperkt is. Door de beschadiging van de vacht wordt juist overmatig verharen en klitgevoeligheid in de hand gewerkt.


De waskuur

Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op, de haren die al wel schade hebben kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het opbrengen van een shampoo verdwijnt vuil en vet van de haren. De haar zuigt door langdurig in weken (miniaal 30 minuten) vol met water en shampoo, wordt zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen. Het uitschudden doet de twijfelgevallen loslaten. Dit uitschudden kunnen we extra ondersteunen door het inzetten van een zogenaamde waterblazer; door middel van een stevige, niet warme luchtstroom blazen we alle ‘niet gave’ uit de vacht, waardoor we zowel de hond als de vacht niet belasten en tevens de hond drogen. Het droogwrijven met handdoeken, doorkammen of föhnen onder begeleiding van borstelen en hitte doet ook het gave deel van de wol loslaten en dat is ongewenst. Na het droogblazen moet er niet nageborsteld worden, omdat hiermee de vachtsamenstelling wordt verstoord.


Echte kortharen zoals Labradors hebben door hun geringe haarlengte in de ‘zomerdaglichtperiode’ tijd genoeg voor twee, soms wel drie verhaarcycli per seizoen. Voor hen werkt de waskuur uiteraard ook.


Tot slot; Een professionele trimsalon heeft alle faciliteiten in huis om deze behandeling doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis!

© Copyright. All Rights Reserved.

Trimsalon Ghies Elburg

Bel voor een afspraak

06-12468700